10 martie 2011

Radu Voina a schimbat-o pe Anja Andersen. Gigi Becali poate sa doarma linistit.


Radu Voina a schimbat-o pe Anja Andersen. Nu, nu în sensul că i-ar schimbat modul de-a fi şi de a gândi, ci doar i-a luat locul pe banca Oltchim-ului. Nici nu putea fi vorba de o schimbare de mentalitate, pentru ca cei doi sunt mult diferiţi din acest punct de vedere.
Revenind la schimbare se cuvine sa remarcăm că s-a confirmat încă o dată existenta unei mentălităţi tipic româneşti, care nu urmăreşte decât rezultate imediate cu orice preţ, chiar dacă acestea sunt obţinute pe un fundament şubred, nesigur in timp şi de o calitate îndoielnică.
Daneza a venit în România cu intentia declarată de a CONSTRUI o echipă si de a dezvolta un sistem în care handbalistele să simta bucuria de a juca si nu o presiune surda, care să ducă la tensiune, nesiguranţă şi inconstanţă în joc, asa cum s-a vazut pana atunci. Anja Andersen l-a întrebat încă de la început pe Constantin Roibu dacă obiectivul de anul acesta este câştigarea titlului european, acesta răspunzându-i negativ. În aceste condiţii antrenoarea s-a apucat de lucru. Faptul ca nu au aparut rezultate imediate, ba chiar dimpotrivă, a fost absolut firesc, mai ales în condiţiile schimbării totale a sistemului de joc.
Imediat au aparut criticii, aceeia care nu “prestau” inca inainte de primul rezultat negativ al danezei. Incepand de la fosti campioni mondiali, oficiali ai federatiei sau nu,  continuand cu antrenori consacrati, cu presa, interesata – nu-i asa – de “binele” handbalului si incheind cu suporteri care cred ca daca iubesc handbalul se si pricep cum se pregateste o echipa, toti au facut un “zid”impotriva noii antrenoare si invocand un singur lucru: lipsa de rezultate.
Cine are ceva experienta în “a construi” ceva solid plecând de la o bază nesigură ştie că dacă vrei rezultate durablie, pe termen lung, este absolut obligatoriu sa demolezi intregul fundament şi să construieşti pe unul nou. Dacă pe deasupra mai eşti şi obligat să foloseşti aceleaşi “elemente de construcţie” atunci munca este şi mai dificilă. Şi acest lucru e valabil în orice domeniu, în construcţii, în şcoală sau în sport. Iată ce rezultate are fotbalul românesc în conditiile în care este coordonat de oameni fără pregătire şi fără educaţie si nu beneficiază de o bază solidă în zona de copii şi juniori.
 În consecinţă, rezultatele proaste care au apărut cu noua antrenoare, presiunea media si publica, manifestate încă înainte de aceste rezultate, nu puteau să ducă decât la un astfel de deznodământ. Pot veni antrenorii nostri , clasici in viata deja, sa le pregateasca pe fete sa ajunga pana in finale sau mai sus, dar asta repede, in 2-3 jocuri daca se poate... Cum nu se poate, domnu’ Voina ??... Pai atunci sa schimbam antrenorul! Sa vina domnu’ Tadici! Sau domnu’ Gatu! Sau doamna Tarca! Cum, nimeni nu poate sa ne faca campioni europeni in 2-3 jocuri ? Ce ne facem ca nu mai avem solutii !... A, ba mai exista una ! Ultima! Sa-l intrebam pe Gigi, ca el are solutii la toate problemele... 
Lasand hazul amar deoparte, putem conchide ca “spiritul romanesc” a invins din nou. 
Gigi Becali poate sa doarma linistit. 

Niciun comentariu: