18 noiembrie 2011

Medgidia in revista HISTORIA

Sâmbătă, 17 septembrie, la Monumentul Eroilor Sârbi din incinta Cimitirului Ortodox, a avut loc un ceremonial militar-religios cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la intrarea României în primul război mondial şi aniversarea a 85 de ani de la dezvelirea Monumentului Eroilor Sârbi. Evenimentul a fost organizat de ,,Asociaţia Naţională Cultul Eroilor" Constanţa, ,,Asociaţia Naţională Cultul Eroilor" Medgidia şi Primăria Municipiului Medgidia. Activitatea s-a desfăşurat cu participarea unei delegaţii din Serbia, a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere ,,Roland Pârlăgeanu", a Asociaţiei ,,Cultul Eroilor", Unităţii Militare 1459 şi a oficialităţilor locale. De asemenea, au prezenţi şi elevi ai Cercului Şcolar Cultul Eroilor ,,Lucian Grigorescu" din Medgidia, ai Şcolii ,,Mircea Dragomirescu" şi ai Şcolii din localitatea Siliştea, precum şi cetăţeni ai municipiului.
Conform tradiţiei, după defilarea gărzii de onoare şi rostirea alocuţiunilor de către primarul Medgidiei şi reprezentantul delegaţiei sârbe, un sobor de preoţi a oficiat un ceremonial religios în memoria ostaşilor căzuţi la datorie, după care, cei prezenţi au depus coroane de flori la monument. Organizatorii au pregătit şi un scurt moment artistic cu caracter patriotic, constând în exerciţii demonstrative privind tehnica militară din acea vreme. Soldaţii au defilat în costume de epocă, încercând să zugravească acele timpuri măcinate de lupte. Activitatea de la Medgidia s-a încheiat cu retragerea participanţilor pe itinerariul luptei de acum 95 de ani, pe traseul Medgidia - Cobadin - Mănăstrirea Sf. Andrei.
In memoria acestui eveniment, Revista HISTORIA ( nr.119, an XI, pag.58-61) a publicat 4 pagini de materiale despre activitatile voluntarilor sarbi pe frontul romanesc din Dobrogea, din timpul Primului Razboi Mondial. In cadrul acestei prezentari, un loc important il ocupa evenimentele in memoria carora a fost ridicat Monumentul Eroilor Sarbi din Medgidia. Reproducem mai jos o parte din aceste materiale.
" De la dezvelirea de catre regele Ferdinand si regele Alexandru Karagheorghevici, intemeietorul Regatului Sarbo-Croato-Sloven, a Monumentului Eroilor Sarbi s-au implinit 85 de ani, iar de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, 95 de ani. Ceremoniile traditionale de la Medgidia au imbracat, de aceea, anul acesta, semnificatia unui jubileu, ele incepand inca din septembrie."

Niciun comentariu: