30 martie 2012

Oamenii incompetenti- prea ignoranti ca sa o stie ("Incompetent People - Too Ignorant to Know It")


an Idiot Idiot and CausesUn studiu psihologic aflat inca in desfasurare, a demonstrat ca incompetenta priveaza oamenii de abilitatea de a-si recunoaste propria incompetenta. Mai pe romaneste, oamenii prosti sunt atat de prosti incat nu-si dau seama de asta. Aceasta neregula poate fi responsabila pentru multe din problemele societatii.
Dupa mai bine de un deceniu de cercetari, David Dunning, psiholog la Universitatea Cornell, a demonstrat ca „in mod intrinsec, este dificil de a constientiza ceea ce nu stim”. Chiar daca un individ nu poate duce la capat un rationament logic, daca acesta nu are inteligenta emotionala, daca nu are umor sau abilitati in ale sahului, acea persoana va tinde de a-si evalua abilitatile din acel domeniu ca fiind peste medie.
Dunning si colegul sau Justin Kruger, fost profesor la Cornell, actual profesor la Universitatea din New York, au realizat mai multe studii cu ajutorul unor teste din anumite domenii de interes: rationamente logice, inteligenta emotionala, boli cu transmitere sexuala si evitarea lor etc. Au determinat scorurile indivizilor, apoi i-au rugat sa isi evalueze performantele, sa-si determine scorurile. I-au intrebat in ce procentaj se va include rezultatul lor.
Rezultatul este acelasi in toate domeniile de interes: indivizii care au rezultate bune la testare tind sa fie mai siguri in ceea ce priveste rezultatul lor, decat indivizii care nu au rezultate atat de bune. Aproape toti indivizii sunt de parere ca rezultatul lor este peste medie. „Persoanele care au rezultate foarte slabe, intre 10-15%, tind sa isi incadreze performantele peste medie, 55-60%” declara Dunning pentru revista „Life’s Little Mysteries”.
Acelasi model este urmat cand vine vorba de abilitatile persoanelor de a determina cele mai amuzante glume, de a corecta gramatical, sau de a evalua propria performanta in cadrul unui joc de sah. „Persoanele cele mai slabe au in continuare impresia ca depasesc performantele altora.”
Nu este vorba de optimism, ci de lipsa totala de experienta, care ii face incapabili de a-si recunoaste propriile deficiente. Chiar si atunci cand Dunning si colegii sai ofera participantilor la studiu cate 100 de dolari pentru o evaluare personala cat mai obiectiva, acestia nu sunt capabili s-o faca in mod corect. „Ei chiar incearca sa fie sinceri si impartiali,” spune Dunning.
De asemenea el este de parere ca incapacitate persoanelor de a evalua propriile cunostinte reprezinta cauza multor probleme ale societatii.
„Numeroase  persoane nu au foarte multe cunostinte cand vine vorba de stiinta, deci acestea pot foarte bine sa o inteleaga in mod gresit. Din cauza faptului ca nu au cunostintele necesare evaluarii, aceste persoane nu realizeaza cat de eronate pot fi aceste evaluari ”, spune el.
Mai mult decat atat, chiar daca o persoana, bazandu-se pe cunostintele ei, ajunge la o concluzie logica legata de exemplu de schimbarile climatice,  aceasta persoana „nu se afla neaparat in situatia de a putea face evaluari pertinente in domeniul respectiv”.
Facand parte din aceeasi categorie, persoanele care nu sunt pricepute intr-un anumit domeniu nu sunt  capabile sa recunoasca abilitatile sau ideile bune ale altor persoane, de la muncitori  pana la politicieni. Acest lucru reprezinta un impediment in desfasurarea procesului democratic, care se bazeaza pe capacitatea cetatenilor de a identifica si sustine cel mai bun candidat sau cea mai buna politica.
Finalul studiului reprezinta un memento care ne aduce aminte ca poate nu suntem atat de grozavi pe cat ne credem. Si ca poate nu avem dreptate de fiecare data cand avem impresia ca avem dreptate. Si daca vrem sa transformam asta intr-o gluma, poate nu va fi atat de amuzanta pe cat credem ca va fi.


Traducerea si adaptarea Catalina SFAT

Niciun comentariu: