03 aprilie 2011

" DESPRE METODA IN GEOMETRIE " (J. Hadamard)


"As dori sa subliniez, in ideea titlului de mai sus, cateva idei pe care le consider utile pentru inteligenta matematica in general si pentru rezolvarea problemelor, in particular.
Elevul trebuie, in fond, sa fie convins ca el nu va putea culege roadele studiilor sale in matematica si nici macar sa-si continue studiile fara eforturi exagerate, pentru a-si face o idee despre ceea ce inseamna geometria, daca nu va reusi nu numai sa inteleaga rationamentele care-i sunt expuse, dar mai ales sa construiasca el insusi altele, care sa-l conduca intr-o masura mai mica sau mai mare, catre demonstrarea teoremelor sau rezolvarea problemelor. 
Contrar unei cunoscute prejudecati acest obiectiv poate fi atins de catre oricine sau, cel putin, de catre toti cei care incearca sa-si conduca in mod metodic rationamentele matematice. Toate principiile care se enunta, toate legile care se expun trebuie sa aiba o forma extrem de simpla, astfel incat sa fie foarte usor de inteles pentru interlocutor. 
Pe de alta parte, experienta o demonstreaza, uitarea uneia sau a alteia dintre aceste reguli fundamentale este cauza responsabila aproape in exclusivitate de dificultatile care apar in rezolvarea problemelor elementare, iar acest aspect apare, mai mult decat am fi tentati sa credem - si in diverse cercetari care vizeaza probleme mai mult sau mai putin complexe ale cercetarii matematice."

("Lecons de geometrie elementaire" - Jacques Hadamard, Armand Colin & Cie, Editeurs, Paris, 1898, p. 261)

Niciun comentariu: